B i l l i g c i o u s . d k

Mikkel og Darijas Madblog

Sparetip: Lav en madplan!

Kender du det?

Du kommer ind af døren – du er træt efter en hård og lang dag. Du er sulten…

Du kigger i det tomme køleskab, og overvejer kort at bestille en pizza, men forkaster hurtigt idéen, for du fik lige pizza den anden dag, og det er dyrt at bestille mad for ofte. I stedet for, drager du mod supermarkedet for at blive inspireret til at lave noget aftensmad, som måske er lidt sundere end fastfood. Der er ingen indkøbsseddel i lommen, for der skal jo bare handles til aftensmaden i dag. Du kommer ind i supermarkedet, og sætter kursen mod køledisken for at finde et godt tilbud på noget kød. Det var der heldigvis – et par lækre steaks. Når nu man skal have steaks, skal der også noget sovs til, men du er i dovent humør (du har jo haft en hård dag), så du snupper en færdiglavet Jensen’s whiskysovs, som kun lige mangler fløde for at være klar til servering. Har du mon fløde hjemme i køleskabet? Måske, men for at være på den sikre side snupper du lige en fløde med.
Hvad med tilbehør? Ovnkartofler fra frostafdelingen ryger i kurven, og måske lige et hvidløgsbrød også. Hvis du vil føle dig rigtig sund, kan det være at det også bliver til lidt salat. Det løb godt nok lidt op, men nu har du lige sat næsen op efter lækre bøffer, så selvom den samlede pris er mere end det dobbelte af den pizza du fravalgte fordi den var for dyr, betaler du alligevel. Det er jo ikke noget du gør hver dag, det er bare lige i dag. “I morgen bliver anderledes”, men du ved inderst inde godt, at det nok lidt er løgn. I øvrigt har du brugt en time på den indkøbstur, så nu skal du virkelig forkæles med en lækker aftensmad, og så gør det pludselig ikke så meget at den kostede lidt mere!
Da du kommer hjem, går det op for dig at du manglede køkkenrulle og morgenmad, men fordi du ikke havde en indkøbsseddel med, fik du ikke lige købt det. Så må du bare tage en tur i supermarkedet i morgen igen.
Øjnene har måske været lidt for sultne, og du ender med kun at spise 2/3 før du er propmæt, mens resterne bliver smidt ud. Det er alligevel ikke særlig spændende i morgen.

Dette var et eksempel på den vane som rigtig mange har, og den er forbløffende svær at vænne sig af med! Denne artikel handler om hvordan du kan komme ud af det mønster, og spare masser af tid og penge ved at bryde den dårlige vane med noget så simpelt som en madplan.

Hændelsesforløbet vi beskrev ovenfor var os for 4 måneder siden. Gang på gang faldt vi i fælden, og tog i supermarkedet uden nogen plan eller indkøbsseddel og endte med at bruge lidt flere penge end vi havde lyst til. Da vi flyttede sammen i oktober 2014, bestemte vi os for at det skulle være anderledes.
Vi begyndte at lave madplan. Det lyder som en masse arbejde, men man kan se på det som en investering, som giver afkast allerede fra den første uge man bruger systemet.

At lave en madplan, med tilhørende indkøbsliste for en hel uge, tager os omkring 20 minutter. Og med den plan og indkøbslisten har vi allerede sparet 2-3 indkøbsture væk, ved at købe ind til hele ugen på én gang. En anden fordel er at vi kan lave planen, så vi bruger alt hvad vi køber og ikke ender med at smide noget ud fordi det bliver for gammelt inden det bliver brugt.

Med en madplan har man desuden aldrig det problem, at man ikke kan finde på noget at lave til aftensmad, så man ender ikke med at gå ned i supermarkedet for at lade sig “inspirere”, og bruge en masse ekstra penge på en enkelt dag. Man laver bare det der står på planen, og alt hvad man skal bruge, er allerede i køleskabet når man kommer hjem efter sin lange arbejdsdag.

Vores “madplansdag” er søndag, og det er også den dag vi som regel handler.
Vi går ud i køkkenet, og skriver ned hvad vi kunne tænke os at lave i løbet af ugen. For det meste laver vi mindst én ret der kan række til to dage – ikke nødvendigvis i træk.
Det kunne f.eks. være clubsandwich søndag, grønsagssuppe mandag og onsdag, kyllingesalat tirsdag, lasagne (fra fryseren) torsdag hvor vi har travlt og ikke gider at bruge en time i køkkenet på aftensmaden, fredag spiser vi ude, fordi vi skal i fredagsbar hvor vi ved, at vi bestiller noget mad og lørdag laver vi en pizza som nok også rækker til søndag.

Når vi har styr på hvad vi skal lave, skriver vi retterne ind på vores lille tavle så vi i løbet af ugen ikke glemmer hvad vi har planlagt for de enkelte dage, og så laver vi en indkøbsliste til de ting vi mangler. Salat til clubsandwicherne skal også bruges i kyllingesalaten og som tilbehør til lasagnen og pizzaen, så vi sørger for at købe rigeligt af det. Vi har løbende skrevet andre ting vi mangler på indkøbssedlen som vi skal bruge i hjemmet, som f.eks. køkkenrulle.

Så tager vi ud og handler, og her sørger vi for kun at købe det som står på indkøbssedlen, og lader os ikke lokke af de ting der ellers er i supermarkedet. Vi køber det vi har brug for og ikke mere.

Det med at have en løbende indkøbsliste er en udfordring hvis man har den på papir og den ligger derhjemme. Så glemmer man nemlig nemt at skrive noget på, som man kommer i tanke om at man mangler, hvis man ikke har den lige ved hånden.

Vi har løst denne udfordring ved at bruge en app, som er perfekt til indkøbslister. Den hedder Wunderlist, og findes til alle smartphone-platforme. I den kan man have delte lister, så man altid har den ved hånden, og når den ene skriver noget på, dukker det med det samme op på den andens smartphone. Smart!

DSC_9861

Når man er ude og handle, kan man klikke de enkelte ting væk, som man putter dem i kurven, og det hele går meget hurtigere fordi man ikke skal holde styr på hvad man har fundet, kun det der mangler.

Når man kender indretningen i sit supermarked, kan man sortere listen, så tingene ligger i den rækkefølge man møder dem på sin tur igennem supermarkedet. Det sparer en masse tid.

Et andet spare-tip som er værd at nævne, er at vi også har en “watch-list” som indeholder langtidsholdbare ting, som vi altid er på udkig efter. Hvis de er på tilbud, køber vi stort ind af det, så vi sparer penge i sidste ende. Dåsetomater, tun, bacon og andet kød i XXL-pakker der kan deles op og fryses i passende portioner, osv. osv.

Vores madplan og ugentlige indkøb gør, at vi spiser lækker mad hver dag, og samtidig holder vores madbudget for to personer på under 2000 kr. om måneden.
Som bonus smider vi nærmest aldrig noget ud fordi det er blevet for gammelt.
Vores morgenmad og frokost har vi ret godt styr på, så vi ved hvor meget rugbrød, pålæg og morgenmad vi skal købe for at klare os igennem ugen uden at mangle, men køber ikke så meget at det når at blive for gammelt. Hvis man kender sit forbrug, er det meget nemmere at købe ind en enkelt gang om ugen.

Så her er en opgave til dig:
Tag et kig på din netbank, og se hvor meget du har brugt i supermarkeder i den sidste måned, kør en prøvemåned med en madplan og se forskellen. Du vil blive overrasket over hvor meget man sparer.
Oven i det, så overvej hvor lidt tid du bruger på at handle i den måned, og nyd den ekstra tid du nu har!

3 Comments

  1. Jeg kan anbefale at lave en inspirationsliste! Min erfaring er at jeg i perioder kører lidt i samme rille når madplanen skal laves og andre gange har jeg alt for mange gode ideer til en enkelt uge! Så nu er jeg begyndt at have en liste på køleskabet over forslag til hvad der gerne snart må komme på menuen. Så trækker jeg den frem til inspiration når madplanen skal laves hvis jeg er ideforladt :-)

    • Tusind tak for din kommentar Monika, vi har faktisk for nyligt taget din idé i brug – og det er genialt!

  2. Yes, yes, yes! En madplan er ikke bare en nem måde at spare penge på, men også dejlig at have for planlægnings-mæssige årsager. Skøn :)

Skriv et svar

Your email address will not be published.

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>