Min onkel opdrætter Hereford-kvæg så vi har, I min familie, altid fået en kvart eller halv ko ad gangen som vi kunne fryse, i stedet for at købe vores kød i supermarkedet. Det betyder selvfølgelig at vi har fået en masse hakket kød, lækre stege og møre bøffer, men det betyder også at vi har prøvet nogle udskæringer som man ikke ser så tit i supermarkedet. En af dem er Ossobuco, som faktisk er 3-4 cm tykke tværsnit af bagbenene – med knogle og det hele!

Min far lavede tit Ossobuco til os, og jeg husker det som noget af det lækreste aftensmad overhovedet.
For nyligt fik vi et par frosne skiver Ossobuco af Darijas mormor, så jeg besluttede mig for at forsøge at tilberede dem ligesom min far gjorde i sin tid. Efter 10 minutters instruktion over telefonen, var jeg klar til at gå i krig med denne opskrift, som er overraskende nem, selvom den kræver meget tid, fordi kødet skal simre i et par timer for at blive mørt.

Ossobuco er rimeligt billigt, og kan fås for under 20 kr. pr. skive, og man får virkelig meget for pengene hvis man har tålmodighed til at lave mad i et par timer.

Du skal bruge

  • 2 skiver ossobuco – 40 kr
  • Lidt mel
  • 2 spsk olie
  • 1 dåse tomatpuré – 2 kr.
  • ½ flaske hvidvin – 15 kr.
  • 1 dåse hakkede tomater – 4 kr.
  • 2 gulerødder – 1 kr.
  • 8 fed hvidløg – 2 kr.
  • Frisk timian
  • 25 g koldt smør
  • Salt og friskkværnet peber

Opskrift

  1. Bland mel, salt og peber sammen i en tallerken, og vend skiverne i det.
    TIP: Skær et par snit rundt i kanten på skiverne. Det er som om der er en hinde rundt om dem, og hvis den er intakt når de koger krøller skiverne sammen. 
  2. Varm olien i en en wok gryde og brun kødet på begge sider, til det bliver gyldent.
  3. Tilsæt hvidvin og tomatpuré, skru ned for varmen; det må ikke bulderkoge. Lad det simre i 15 minutter.
  4. Tilsæt de hakkede tomater og hæld vand i gryden, til kødet er dækket, og lad retten simre i 1,5 til 2 timer under låg.
  5. Skræl og skær gulerødder i skiver. Kom gulerødderne i og pres hvidløg i gryden og lad det simre videre i en halv times tid.
  6. Drys frisk timian og smør i mindre stykker i, og krydr saucen med salt og friskkværnet peber.

Server retten med kartoffelmos.

Opsummering

Prisen for en omgang som denne endte på 69 kr. (hvis vi antager at Ossobucoskiverne koster 20 kr. stykket). Portionerne endte med at blive så store at vi var ved at revne af mæthed, og der var endda en hel masse sovs tilbage i gryden. Så lad os sige at vi ender på 30 kr. pr. person – derfor 4 stjerner.
Til gengæld tager den en evighed at lave. Selvom den ikke kræver 100 procent opmærksomhed, ender man nok med at blive i køkkenet hele tiden, alligevel. Et godt stykke over to timer og derfor får den kun en enkelt stjerne for tiden krævet.
Ossobuco er lækker og undervurderet. Dog kræver den at man krydrer den godt, og udskæringen, er på trods af sin mørhed (efter kogning i adskillige timer) stadig ikke den bedste. Vi giver den 2 stjerner for smagen.
Vi endte med at have en masse sovs til overs, som egnede sig rigtig godt til hakkebøffer dagen efter. Bonus for det!
Den skal også have en enkelt stjerne for at være så simpel at lave, på trods af den lange kogetid.
For at være en sjældent brugt udskæring, og fordi vi går ind for at man anvender så meget af det slagtede dyr som muligt , får den en bonus for det også.

Pris
Tid Krævet
Smag
Bonus

Samlet: 10 stjerner