Chili con carne eller bare chili med kød, kan laves på millioner af forskellige måder, og rigtig mange har deres egen måde at gøre det på. Dette var første gang jeg skulle prøve at lave retten, og resultatet blev ret lækkert. MEN, allerede efter det første forsøg har jeg et par ideer til hvordan man kan gøre det endnu bedre. Så stay tuned for chili con carne v. 2.0!

Med udgangspunkt i en opskrift fra Darijas bog “Tøsekogebogen” under kapitlet “Mad til kæresten”, har jeg forsøgt at lave mit take på chili con carne.

Der var et par punkter i opskriften fra bogen der var ret sølle. F.eks. foreslog den at man skulle bruge 2 fed hvidløg – come on..

Du skal bruge

  • 1200 g Hakket Oksekød – 60 kr.
  • 2 store Rødløg (100 g) – 3 kr.
  • Et helt hvidløg – 3 kr.
  • 2 spsk smagsneutral olie f.eks. vindruekerneolie
  • 2 spsk stødt spidskommen
  • 1 tsk cayennepeber
  • Sød chilisauce – 3 kr.
  • Lidt chiliflakes
  • 2 dåser hakkede tomater – 8 kr.
  • 5 tsk sukker
  • 2 dåser kidney- eller chilibønner (Jeg brugte en af hver) – 16 kr.
  • 4 tsk balsamicoeddike
  • Salt

Opskrift

Jeg brugte en stor wokgryde, men man kan sagtens bruge en normal gryde i stedet for.

  1. Pil rødløgene og skær det groft ud.
  2. Pil hvidløgene og pres dem i en hvidløgspresser.
    TIP: Pres dem direkte ned i en kold gryde med olie og rør rundt imens den varmer op. Hvidløg får en rigtig træls smag hvis det bliver brændt på. 
  3. Når man kan høre at hvidløget begynder at syde, er det tid til at hælde løgene i.
  4. Steg løgene i olien under omrøring i et par minutter.
  5. Tilsæt spidskommen, cayennepeber og chiliflakes.
  6. Tilsæt kødet. Steg det under jævnlig omrøring indtil alt kødet er brunet.
  7. Tilsæt hakkede tomater, sød chilisauce, sukker og salt og lad retten simre under låg i 10-30 minutter, rør jævnligt.
    TIP: Jeg synes det er lækkert hvis kødsovsen ikke er så våd, hvis man har det på samme måde, kan man sagtens koge væden over en halv times tid mere.
  8. Tilsæt balsamicoen og bønnerne – udelad væden ved kidneybønnerne og brug noget af den ved chilibønnerne – og lad det koge nogle minutter, til bønnerne er gennemvarme.

Server med kogte ris, tortillachips, guacamole (lav det selv, det er hammernemt – opskrift følger) og/eller salsa.

Opsummering

Samlet kostede det ca. 110 kr. at lave (når man tæller ris og tortilla chips med) denne omgang chili con carne, og der er minimum til at mætte 6 personer. Det er en pris på under 20 kr. pr person – 5 stjerner for det!
Fordi jeg lod retten stå og koge væden af i en halv times tid længere, endte det med at tage ca. halvanden time at lave, så den får kun 2 stjerner her.
Muuuuuuuuums det er lækkert! Masser af protein fra kødet og bønnerne, og med det ekstra sukker og den søde chilisauce, endte jeg med en ret som både var sød og lidt stærk. Kombinationen slår mange af de andre chili con carne-retter jeg har smagt. Her får den 4 subjektive stjerner!
Som bonus kan den i hvert fald få en stjerne for at egne sig super godt til at spise over et par dage, og hvis man blander ris i, er den faktisk også super at have med på madpakke og spise kold, så det får den også en stjerne for. Frysevenlig er den også, selvom det nok kræver at man laver friske ris når man tøer den op – stjerne for det også.

Pris
Tid Krævet
Smag
Bonus

Samlet:  14 stjerner