Pita er et traditionelt bosnisk bagværk. Dejen trækkes ud til en papirtynd, halv-gennemsigtig dej som kan fyldes med en masse forskelligt. Der findes f.eks. pita med spinat, med ost, med kartofler og med forskelligt slags kød (hakket kød almindeligvis). Herefter rulles dejen til en skøn bosnisk tærte.

Min mormor var virkelig den bedste i verden til at lave pita og hun lavede den med en så stor passion, at det var helt fascinerende at se på. Hun efterlod en håndskrevet kogebog til mig, hvor alle hendes yndlingsopskrifter står skrevet i – og pita var selvfølgelig med. Langt om længe fik jeg taget mig sammen til at prøve at lave retten alene!

Pita lavet fra bunden kan snildt tage 2-3 timer, men med færdiglavet filodej tager det ikke nær så lang tid. Forskellen ved at bruge færdiglavet filodej er, i modsætning til den traditionelle “rulning” der tager form som en pizzasnegl, at pita’en laves i lag ligesom lasagne. Det er dog ikke helt det samme, så derfor har jeg medtaget et par illustrationer af processen, nedenfor.

Umiddelbart kan det måske godt se lidt avanceret ud, men hvis man godt kan lide at eksperimentere med madlavningen, så er det hér helt sikkert en spændende udfordring jeg vil opfodre jer til at prøve! Og så er den billigcious!

 Du skal bruge

Ingredienser

  • 500 g filodej (se billedet nedenfor af pakningen – denne kan med garanti bruges til pita og kan købes hos dit lokale etniske supermarked) – 25 kr.
  • 500 g frisk helbladet spinat – 32 kr.
  • 4 spsk. cremefraiche med top – 3 kr.
  • 2 spsk. hytteost med top (eller andet lignende fx hjemmelavet ost) – 2 kr.
  • 3 æg – 9 kr.
  • 3 dl mælk – 1 kr.
  • Planteolie (olien der bruges skal komme fra en plastikflaske hvor der er boret et lille hul i låget; se forklaring nedenfor)
  • Salt

DSC_8337

Opskrift

Fyld

  1. Vask spinaten og hak den i mindre stykker. Tilsæt salt og lad det stå i en si så væden kan løbe af.
  2. I mellemtiden blandes cremefraiche, hytteost, 3 æggeblommer (gem hviderne til trin 4), og en smule olie i en stor skål.
  3. Tilsæt den hakkede spinat og mælk.
  4. Herefter piskes 3 æggehvider til skum i en ny skål (skålen skal kunne vendes på hovedet), og æggehviderne vendes forsigtigt med spinatblandingen.

Dejen

DSC_8346

  1. Smør en normal bradepande med olie.
  2. Skær dejen til, så den passer til bradepanden. Du skal bruge 6 stykker til bunden og gemme 2-3 stykker til allersidst. Resten skal bruges som mellemlag.
    Det er vigtigt at der kommer olie imellem hvert stykke dej, så pita’en kan hæve i ovnen (alternativt vil bagværket klistre og dermed “falde sammen”). For at undgå at bruge for meget, anvendes olie fra en plastikflaske med et lille hul boret i. Hullet sikrer nemlig, at der kun kommer en tynd stråle olie ud.
    TIP: Bryd aldrig “sikringen” i låget, ellers risikerer du at det vælter ud med olie når trykket fra din hånd bliver for stort i flasken.
  3. De 6 stykker til bunden skal placeres som angivet på billede 2 i billedserien – det er vigtigt at kun en lille del af dejpladen overlapper med bradepanden da resten bruges til at folde op til sidst. Placer herefter 2 stykker dej så de dækker bradepanden. Husk olie imellem!
  4. Nu er det tid til at fordele fyldet; kom et tyndt lag af spinatblandingen på dejen efterfulgt af et nyt stykke dej. Tæl hvor mange plader du har tilbage (husk som nævnt at gemme 2-3 stykker til sidst) og sørg for at fordele fyldet så der er nok til alle lag.
    TIP: For at der ikke skal gå noget til spilde, bruges de dejstykker der blev skåret fra tidligere, løbende. Bare sørg for at komme olie imellem, hvor to dejlag kommer i kontakt med hinanden. 
  5. Afslutningsvis lægges de 2-3 stykker dej der blev gemt tidligere, ovenpå det sidste spinatlag (husk olie imellem). Fold herefter det dej, der ligger udover kanten af bradepanden, op (igen husk olien). Nu er pita’en klar til at komme i ovnen.
  6. Anbring pita’en i en 200 ºC forvarmet ovn (over-under-varme) i 30 min. Herefter skiftes til kun under-varme og den bages videre i 10-15 min.
  7. Når pita’en er færdig, tages den ud af ovnen og sprøjtes til med en smule vand. Dæk den herefter til, og lad den trække i 5 min.

Collection

Opsummering

Retten kan sagtens mætte 6 personer og med en samlet pris på 72 kr. bliver prisen pr. person sølle 12 kr. Det betyder 5 stjerner i pris. Pita skal laves med omhu, og det er en forholdsvis tidskrævende ret (specielt hvis det er første gang man prøver), så her får den kun 2 stjerner for tid krævet.
Til gengæld får man en kulinarisk oplevelse for alle pengene, og retten får derfor 5 subjektive stjerner. Bonusstjerner gives for rettens frysevenlighed, at den er god i madpakken, og fordi den nærmest smager bedre dagen efter.

Pris
Tid Krævet
Smag
Bonus

Samlet: 15 stjerner